Inspiratiehuis

Inspiratiehuis
1 January 2017 Wilma Mulder

TALESWAPPER publishing

360 Stories is een bordspel gemaakt door uitgeverij TALESWAPPER. Wij ontwikkelen producten en organiseren evenementen die mensen wereldwijd met elkaar verbinden.

“Leef je droom nu en bewaar hem niet voor later”  is de lijfspreuk van Maria Mazarakis, eigenaar van Het Inspiratiehuis Arnhem, een ‘verwonder’-plek die je van binnenuit in beweging zet. De niet-alledaagse styling en inrichting van de ruimten en de bijzondere kunst nodigen je uit tot nadenken, tot het ‘loslaten’ van oude patronen en het ‘toelaten’ van nieuwe ideeën en ontwikkelingen.

Op donderdag 4 december wisselden we met een groep van 18 mensen verhalen uit in het Inspiratiehuis. Op deze bijzondere locatie werd aan drie verschillende tafels het bordspel ‘360 Verhalen’ gespeeld. Bekend en onbekend, jong en wat ouder zat bij elkaar aan tafel. Het speelbord haalt herinneringen naar boven die soms resulteren in een aarzelende stilte, maar ook regelmatig in een bulderend gelach. Wat hebben we een práchtige verhalen gehoord!

Hoe kom je via ‘internet’ op je oom, inmiddels bijna 100 jaar oud, jongste uit een gezin van acht jongens? Er wordt een verhaal verteld over een oom die kinderpolio had waardoor hij nauwelijks kon lopen. En dat oma, die in haar eentje voor alle jongens moest zorgen, het eigenlijk maar niks vond, zo’n ‘ongelukkig kind’. De broers hebben samen voor oom gezorgd, reden ‘m rond in de bolderkar en zorgden ervoor dat ook híj kon gaan studeren. Die oom werd accountant en was één van de eersten met een echte computer. En later dus ook met internet.

Of wat komt bij je op als je een verhaal gaat vertellen over ‘geloof’? Dit verhaal ging over kerst, en de nachtmis waar ook de kleine kinderen naar toe gingen. Een speciale dag, met lekkernijen en gezelligheid, maar ook de dreigende wending die de dag kon nemen door het drankprobleem van pa. Het prachtige blauwe servies dat alleen op die dag tevoorschijn werd gehaald is nog steeds in de familie. En de wisselvallige thuissituatie heeft geresulteerd in een krachtig leven, waarbij hulp aan anderen een grote rol speelt.

Het woord ‘toekomst’ levert een verhaal op over het toekomstbeeld dat iemand had toen ze, ergens in de jaren 60, voor zich zag dat ze voor zichzelf wilde beginnen. Dat toekomstbeeld werd werkelijkheid. En er is het verhaal over de ‘droom’ van iemand die de ICT in wilde, eerst zag dat dit niet haalbaar was, maar uiteindelijk tóch die baan te pakken had. En daar nu al meer dan 20 jaar heel succesvol in is.

Zoveel mensen, zoveel verhalen. Mooie verhalen, inspirerende verhalen, alledaagse verhalen en uitzonderlijke verhalen. En af toe verhalen waar je stil van valt, misschien zelfs even vol van schiet. Het inkijkje in het leven van andere mensen verbreedt je horizon en vergroot je begrip voor andere mensen.

SHARE YOUR STORIES – verhalen verrijken de wereld.

Graag bedank ik de deelnemers voor de openhartige, boeiende verhalen en vooral ook de meer dan gezellige avond. En de mensen die er niet bij konden zijn nodig ik van harte uit een volgende ‘Storynight’ mee te maken of er zelf één te organiseren.

Speel 360 Stories!

Deel herinneringen

Verhalen delen