Ontmoeting met Syrische nieuwkomers

Ontmoeting met Syrische nieuwkomers
19 June 2017 Wilma Mulder

Donderdag 17 maart 2016 vond het 360 STORIES café plaats dat Arnhemmers en Syrische bewoners van opvangcentrum De Koepel met elkaar in gesprek bracht. De locatie was de indrukwekkende Walburgiskerk in het centrum van Arnhem, een voormalig Christelijke kerk die nu haar deuren openzet voor ontmoetingen tussen mensen van allerlei gezindten. Een heel passende locatie dus, omdat zowel het 360 STORIES bordspel als onze cafés staan voor contact en uitwisseling van persoonlijke verhalen tussen mensen met uiteenlopende achtergronden.

Een 360 STORIES café kent een aantal vaste componenten: een kort interview en speelronde met gasten, artistieke inbreng, een culinaire bijdrage en als belangrijkste natuurlijk bezoekers met een grote diversiteit. Iedere bijeenkomst brengt zijn eigen uitdagingen mee, maar dit was  wel een hele spannende avond om te organiseren!

Het is altijd een zoektocht naar het juiste evenwicht tussen ontspanning, entertainment en diepgang, en bij mensen die zóveel hebben meegemaakt wil je extra zorgvuldig handelen. Met veel bezoekers die een gezin hebben dat nog in het thuisland zit, kunnen verdriet en zorgen de stemming drukken. Bij vertellers en luisteraars schoot dan ook regelmatig een brok in de keel en werden er oogjes nat, maar gelukkig werd er ook heel veel gelachen en werden over en weer foto’s van kinderen en partners bewonderd. En doordat je met 360 STORIES een reis in de tijd maakt, zijn er vele herinneringen opgehaald aan mooie tijden en zijn nieuwe dromen voor de toekomst gedeeld.

Een extra uitdaging was de taalbarrière; dit was een geheel Engelstalig evenement. Niet alle bezoekers waren het Engels voldoende machtig om de interviews en de artistieke bijdragen van Ishwana Clarke en Georgos Lazakis goed te kunnen volgen, waarbij het galmend effect van de kerk een behoorlijk beroep deed op ons aller luistervaardigheid. Een paar bezoekers vonden dit dan ook een lange zit, of, zoals een mevrouw het zo mooi liet weten: ‘Ik kon niet wachten tot we eindelijk met het spel konden beginnen!’

Het 360 STORIES  spel spelen, dat ging heel erg goed. De mensen die buiten het Arabisch slechts over een paar woorden Engels of Nederlands beschikten, konden zich ‘met handen en voeten’ toch prima uitdrukken, en aan een aantal tafels werd heel slim google translate op de mobieltjes ingezet.

Een reactie van één van de bezoekers: “Het was een prachtige avond, voor mij heel bijzonder. Het spel zorgt ervoor dat je zelfs na 1 rondje spelen al mensen op een dieper niveau leert kennen. De verhalen en hoe mensen met verschillende situaties omgaan is en blijft inspirerend. We are stronger than life werd er bij ons aan tafel gezegd.”

Daar doen we het voor; voor verbinding, inspiratie en onderling begrip. Het delen van persoonlijke verhalen heeft een geheel eigen magie. Bij het ophalen van mooie herinneringen herbeleef en deel je geluksmomenten, en als er een wat moeilijker verhaal bij je omhoog komt dan kan het heel prettig en helend werken om dit gewoon, heel ‘casual’ te delen met volkomen vreemden. We zijn tenslotte allemaal mensen, één volk onder deze zon, met oneindig veel meer overeenkomsten dan verschillen. Het is fijn om die openheid en gemeenschappelijkheid op zo’n avond te mogen ervaren. Om even in de kerkelijke termen te blijven ‘It’s a blessing.’

Wil je ook een 360 STORIES café bijwonen of wil je er één organiseren? Schrijf je in voor de nieuwsbrief of neem contact op!

Met grote dank aan: Walburgiskerk Arnhem – Rijnstad/ OASE – The Syrian Cooks – Ishwana Clarke – Georgios Lazakis – Alle bezoekers! – foto header: Susanne ten Doesschate