Ik HEB een heerlijke dag

Ik HEB een heerlijke dag
4 November 2016 Wilma Mulder

Volgens meesterverteller en spiegeloog Willem de Ridder ondersteunt het universum jou in je intenties, mits je je wensen correct en vol overtuiging uitspreekt. “Ik wil een fijne dag hebben” is dan ook niet goed genoeg, want iets willen, dat is zo geregeld. Gebruik je de woorden ik heb of ik ben – en vermijd de woorden niet of geen! – dan heb je alle kans dat je uitspraak wordt gerealiseerd. Aldus Willem, wiens visie navolging vindt bij duizenden mensen die elkaar regelmatig opzoeken om in fanclubjes gezamenlijk spiegelogie te beoefenen.

Zaterdag 18 juli was Willem de Ridder te gast bij restaurant Verse Aarde, waar eigenares Sofie van Rhijn en ondergetekende een programma hadden samengesteld rondom het uitwisselen van Verhalen en het genieten van een heerlijk veganistisch meergangenmenu. Het weer was prachtig, locatie Galerie Waarkunst is adembenemend, gasten waren in ruime getale gekomen en Willem de Ridder was geweldig op dreef.

Moeiteloos neemt de vertelveteraan je mee in een relaas dat zowel grappig als indrukwekkend is. Hij vertelt over het leven, de liefde, je eigen krachtige rol in het vormgeven van je bestaan; en onderwijl strooit hij kwistig met wetenschappelijke feitjes, taalwetenswaardigheden en anekdotes uit zijn eigen bewogen leven. Het gaat over de werkelijkheid, hoe we die waarnemen (voor waar aannemen), over sprookjes (dat wat gesproken wordt), over slachtoffers en vrijwilligers. Wie meer wil weten: lees het Handboek Spiegelogie of bezoek één van de bijeenkomsten waar Willem spreekt. Alle informatie vind je op zijn website. Je kunt ook wachten tot Sofie en ik weer een dag met Willem organiseren, want dat gaat zeker gebeuren! (Als je je abonneert op de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van evenementen).

Luisteren naar een verteller als Willem is heel bijzonder, maar je eigen verhalen opdiepen en uitwisselen met andere mensen is ook heel fijn. Vooral als dat gebeurt in een sprookjesachtige beeldentuin en je tussen de verhalen door wordt verwend met de culinaire kunstwerkjes van Sofie. Zinnenstrelend en ook nog eens heel erg goed voor je, want Sofie kookt uitsluitend plantaardig, biologisch en supervers.

Aan diverse tafels, verspreid over het uitgestrekte terrein, werd 360 Verhalen gespeeld. De Verhalen die werden verteld blijven hangen als beelden; kleine kleurrijke plaatjes die op je netvlies staan geschilderd. Een oma in haar zijden jurken, overdadig behangen met juwelen, zij zingt psalmen terwijl ze de lunch klaarmaakt voor haar kleinkind. Of het mandje kersen dat vergeten wordt door een nichtje, die het niet mag ophalen omdat dat ‘niet netjes’ is – je zou hebberig overkomen. Het verhaal van een moeder die haar twee kinderen alleen heeft opgevoed, nu de kinderen groot zijn heeft ze een droom verwezenlijkt en de kunstacademie afgerond! Inspirerend. Als altijd overvalt me een gevoel van ontroering en grote dankbaarheid als ik zie hoe mensen opgaan in het spel dat ik heb gemaakt. Wow, fantastisch.

three ravensafbeelding  The Black Country Three

Het relaxte buitenleven ervaar je optimaal als je in de schemering rond een vuurtje kunt zitten. Willem vertelde een sprookje voordat men huiswaarts ging. Nog net niet met de duim in de mond lieten we ons meevoeren overzee, naar een land waar een prinses woont die verschrikkelijk veel van goud houdt. Een prins weet haar te schaken en uiteindelijk leven ze lang en gelukkig. Maar niet voordat drie raven een waarschuwing krassen – Willem was heel overtuigend als raaf – en de ware held van dit verhaal allerlei beproevingen doorstaat. Wat een heerlijke manier om een avontuur te beleven; niet op TV, niet in een boek, maar aan de voeten van een meesterverteller. Kijk op de site van Willem als je ook zijn sprookjes wilt meemaken!

Ik heb een heerlijke dag hoefde ik niet eens als bestelling de kosmos in te slingeren; het kwam vanzelf. Heel veel dank aan Willem, zijn vrouw Clary, Sofie en Volken, mijn eigen lieve mannen en natuurlijk de gasten die we mochten verwelkomen.

Wilma Mulder

Willem de Ridder 360 Verhalen cafe - Wilma happyblijf spelen!