Happinez festival

Happinez festival
9 September 2015 Wilma Mulder

TALESWAPPER publishing

360 Stories is een bordspel gemaakt door uitgeverij TALESWAPPER. Wij ontwikkelen producten en organiseren evenementen die mensen wereldwijd met elkaar verbinden.

Waar kun je nu mooiere verhalen vinden dan op een festival dat ‘Happiness’ belooft? Afgelopen zaterdag togen mijn hartsvriendin Jeannette en ik naar Fort Voordorp. Als wij samen op stap gaan is happiness eigenlijk altijd wel gegarandeerd; wij maken al 33 jaar (!) overal een feestje van. (We hebben er zelfs een boek over geschreven, maar dat is een ander verhaal….).

Waar we ons nu speciaal op verheugden waren de lezingen van Mark Nepo en van Rajshree Patel:


‘HEARTWORK’ – Being a Spirit in the World

In zijn lezing op zaterdag met het thema ‘heartwork’ gaat Mark Nepo in op wat nodig is in ons leven om goede relaties aan te kunnen gaan met jezelf, anderen, je werk, je omgeving en de Bron. Om een integer mens te zijn is het belangrijk ons hart te verenigen met wat we doen. De centrale vragen die we moeten stellen bij alles wat we doen zijn: hoe besteden wij onze tijd hier op aarde?

Mark Nepo is een onderhoudende verteller, die met een bescheiden, rustgevende stem verhalen, gedichten en terloopse wijsheden over je uitstrooit. Of, zoals hij het zelf zegt ‘Let it wash over you, you can’t remember everything but what’s important to you, will stick around somehow’. En dat was ook zo. Wat me bijgebleven is, zijn de mooie beelden die hij schetst over hoe jouw licht, jouw ‘goddelijke aanwezigheid’, ontstoken wordt door je talenten ten dienste van anderen te stellen. ‘You only exist when related to others’, en jouw innerlijk vlammetje wordt, net als een lucifer, pas ontstoken als je tegen het juiste materiaal aanwrijft. Volgens Nepo is dat ‘rubbing your match to the needs of the world’. Dat sluit naadloos aan op de stelling dat het ware geluk te vinden is in het dienen van anderen. (Lees hier een mooi artikel over 4 activiteiten die zin geven aan het leven.)

De tweede lezing die we bezocht hebben was die van Rajshree Patel, over Adem, de sleutel tot ‘inner peace’

Veel mensen gebruiken maar 30 procent van hun ademhaling, zegt Rajshree. Zonde, want door volledig uit te ademen blaas je gifstoffen uit, en dat zorgt voor rust in je geest. “Je ademhaling is onlosmakelijk verbonden met je bui. Ben je boos, dan adem je snel, je ademt meer in en je adem is heet. Maar als je ontspannen bent, dan merk je het inademen nauwelijks op, zo makkelijk gaat het.

Rajshree vertelt toegankelijk, grappig en raakt je met haar ‘versimpeling’ van problemen. Heel veel stress en negativiteit doen we onszelf aan. Mensen blijven veel te vaak hangen in negatieve gedachten, waardoor het lichaam ook negatieve impulsen uitzendt. Oftewel, de naald van onze platenspeler valt steeds weer in dezelfde groeven. Voor een zaal gevuld met hoofdzakelijk vrouwen was met name de analogie met steeds weer hetzelfde foute vriendje treffen erg herkenbaar. Rajshree gaf ons nog enkele ademhalingsoefeningen mee en is zeker iemand om meer van te leren. Dat kan via het Art of Living instituut waar zij aan is verbonden.

Vol ‘inner peace’ en ons op en top bewust van hoe mooi, waardevol en bijzonder we zijn sloten Jeannette en ik de dag af met een bezoek aan de stand waar we als eksters naartoe werden getrokken; de marktkraam vol prachtig glinsterende (half)edelstenen. Het is aan Rajshree te danken dat we beiden bezweken voor de verleiding van handgemaakte sieraden: Jeannette ging naar huis met een maanstenen armband en dito oorhangers, ik met een imposant collier van carneool met bijpassende oorstekers. Je moet jezelf tenslotte af en toe ook wat materiële ‘Happiness’ gunnen.

Speel 360 Stories!

Deel herinneringen

Verhalen delen