Jan Terlouw – mijn held!

Jan Terlouw – mijn held!
27 August 2017 Wilma Mulder

TALESWAPPER publishing

360 Stories is een bordspel gemaakt door uitgeverij TALESWAPPER. Wij ontwikkelen producten en organiseren evenementen die mensen wereldwijd met elkaar verbinden.

Afgelopen week ging een grootscheepse boekenactie van start. Vanuit de gedachte dat boeken voor iedereen toegankelijk moeten zijn, en zeker voor kinderen, is jaarlijks een klassieker uit de jeugdliteratuur beschikbaar voor slechts € 1,-. Dit jaar is het Oorlogswinter, van de inmiddels 84 jarige schrijver en oud-politicus Jan Terlouw.

Ik heb een geschiedenis met de heer Terlouw, of in ieder geval met zijn boeken. Ik heb ze vroeger allemaal verslonden, en nog steeds in mijn bezit. Mét handtekeningen van de heer Terlouw zelf, want ik heb mijn grote held al een paar keer kort kunnen spreken, en was dan voorbereid met een boek in mijn handtas. Nu is ook die nieuwe druk van Oorlogswinter gesigneerd.

Het boek dat de meeste indruk op mij heeft gemaakt is Koning van Katoren. De hoofdpersoon is Stach, een jongeman die Koning van zijn geboorteland Katoren wil worden. De zittende ministerraad vindt dat maar niks en bedenkt allerlei schier onuitvoerbare opdrachten, die Stach moet volbrengen om aanspraak op de kroon te kunnen doen. Onze held deinst voor niets terug en lost allerlei problemen op, van gif uitbrakende draken, ontploffende granaatappelbomen en schuifelende kerken die over elkaar en anderen heenwalsen. De problemen lijken fantastisch, maar zijn synoniem met milieuvervuiling, wapenwedlopen en religieuze miscommunicatie. Stach lost het allemaal op, en met grote flair. Zó moet een leider zijn: sociaal, vindingrijk en creatief, opofferingsgezind en uiteindelijk triomferend.

Alle boeken van Terlouw hebben dat – ze zijn spannend en appelleren aan je held/heldin gevoel. En tegelijkertijd brengen ze maatschappelijke issues aan de orde. Na allerlei avonturen, zoals dat hoort in een (jeugd)boek, overwint ‘het goede’. De hoofdpersonen van Terlouw zijn altijd recht door zee, authentiek, best wel dapper en beschikken over een grote dosis moreel besef. En ze handelen daarnaar. Stach & co zijn altijd mijn rolemodels geweest, echte helden. Maar de grootste held is Jan Terlouw, die met zijn unieke boeken enorm veel jonge mensen heeft geïnspireerd.

Afgelopen zaterdag kon ik meneer Terlouw wel zoenen maar dat durfde ik toch niet. Wel heb ik hem met veel plezier mijn spel cadeau gedaan. Zo geef ik een klein beetje terug van al die uren leesplezier. Pay it forward…