Yogafestival Eindhoven

Yogafestival Eindhoven
6 June 2017 Wilma Mulder

TALESWAPPER publishing

360 Stories is een bordspel gemaakt door uitgeverij TALESWAPPER. Wij ontwikkelen producten en organiseren evenementen die mensen wereldwijd met elkaar verbinden.

Van keuterboer naar miljoenenbedrijf, een antieke fiets, een wonderschoon beertje en yoga….

Met een ongekend gevoel in mijn rug kruip ik achter de PC, moe van een weekend met weinig slaap, maar met veel zin om weer lekker te werken. Dat gevoel in mijn rug is spierpijn op plaatsen waar ik al heel lang niet meer aan heb gedacht, en ik heb het te danken aan een lange sessie van Johan Noorloos, tijdens het afgelopen Yoga Festival in Eindhoven.

Het fijne van yoga, of andere ‘zachte sporten’ zoals bijvoorbeeld Tai Chi, is dat je zowel lichaam als je geest  in een flow brengt; je buigt, strekt, balanceert, houdt vast en laat los. Met ‘lekkere pijn’ als resultaat. En een glimlach op je gezicht.

Dat sporten goed is voor je weet iedereen, maar een eyeopener is de yoga voor beauty & radiance. Daleep Kauer liet ons oefeningen doen die de doorstroom van energie naar je gezicht bevorderen. Want ware schoonheid ligt niet in een dikke laag cosmetica, maar in een fris gezicht met blozende wangen, een heldere blik en een ontspannen glimlach. Dat we vele keren de mantra “I am beautiful … ” hebben herhaald werkt vast vandaag nog flink door want ik voel me helemaal oké met mezelf.

Ons gezin was op het Yoga Festival omdat we deel uitmaakten van de lifestylemarkt. Het pop-up 360 Verhalencafé trok veel mensen die tussen de yogasessies door aanschoven om zelf eens een aantal rondjes te spelen. Wat kwamen er weer veel bijzondere verhalen voorbij! Soms heel heftig, van de Schotse mevrouw die door het onschuldige onderwerp ‘tante/oom’ vertelde dat ze op jonge leeftijd in een korte periode al haar tantes en ooms verloor. En dat niet alleen, ook haar twee oudere broers overleden plotseling. Toen viel het nogal stil aan ons tafeltje en zaten we allemaal met een brok in de keel. Bam, wat een verhaal. Maar, mooi zoals dat gaat met 360 Verhalen, deze mevrouw haalde ook de prachtige herinnering op aan hoe ze indertijd met haar vriendje door Europe reisde en ergens in Nederland strandde zonder geld. Zij en haar vriend zochten een tijdelijk baantje, en dat lukte al snel. Alleen was dat geen tijdelijke job, haar vriend -inmiddels haar echtgenoot- werkt nu al 24 jaar bij het bedrijf waar hij toen aan de slag kon! Zo kan het lopen….

Ook een mooi verhaal was dat van de EHBO vrijwilliger, die door het woord ‘thuis’ vertelde over de boerderij die zijn ouders lang geleden zijn gestart en die werd overgenomen door zijn oudere broer. Als 12 jarig jochie werd hij ingehuurd door zijn broer en verdiende zo zijn eigen zakgeld. De oudste zoon van zijn broer was de volgende die de boerderij overnam en zo is het bedrijf, dat inmiddels is uitgegroeid tot een high-tech boerderij met ruim 500 melkkoeien, nog steeds in de familie.

FietsAfbeelding via Pinterest

Er kwam ook een verhaal voorbij over een fiets met een lange familiegeschiedenis. De dame die hierover vertelde heeft sinds kort een nieuwe fiets en moest met pijn in haart hart afscheid nemen van de damesfiets die al VIER GENERATIES in de familie is. Ze heeft de fiets via haar moeder en oma geërfd van haar overgrootmoeder. Dit prachtige stuk vakmanschap is inmiddels meer dan op, vandaar dat de fiets eindelijk is vervangen. Maar ook al is de fiets inmiddels uit haar functie ontheven, dit  unieke stuk familiehistorie behoudt een vaste plek in het gezin.

360 Verhalen oefent ook altijd grote aantrekkingskracht uit op kinderen. Regelmatig worden we verrast door de kristalheldere verhalen die zelfs de jonge kinderen vertellen. Een schattig meisje van 10 kwam uit op het woord schoonheid, in de periode dat ze tussen de 3 en 5 jaar oud was. Zonder aarzelen vertelde ze over ‘Beertje’, de knuffel die ze altijd ‘mijn mooiste schatje’ noemde. Door de flair en het enthousiasme waarmee ze over beertje vertelde kwam haar mooie korte verhaaltje helemaal tot leven. En er waren meer kinderen die steeds weer een rondje kwamen spelen, en aan hun ouders vroegen of ze een eigen 360 Verhalen bord mochten hebben. (Diverse ouders gingen zonder veel moeite overstag, goed gedaan kiddo’s!)

Banale verhalen, heel persoonlijke verhalen, pijnlijke verhalen, bulderen van het lachen verhalen, ze kwamen allemaal voorbij. Alle mensen die tijdens het yoga festival verhalen met elkaar hebben gedeeld, hebben een blik kunnen werpen op een uniek stukje persoonlijke beleving van iemand anders. En hebben daarnaast een eigen verhaal uitgelicht, een herinnering opgepoetst of een oud verhaal opnieuw gerangschikt.

Door verhalen te vertellen en te delen, verruim je niet alleen je begrip van andere mensen, maar herschrijf je ook je eigen geschiedenis. Mooie herinneringen krijgen door het vertellen extra glans, en de minder mooie gebeurtenissen kunnen iets van hun scherpe randen verliezen door ze in het hier en nu op een ontspannen manier te delen.

Het Yoga Festival was een fantastische plaats om niet alleen de fysieke energie, maar ook de Verhalen te laten stromen, wij hebben enorm genoten van de ervaring.

Namasté

yoga
Johan Noorloos (1972) volgde op zijn 27ste zijn eerste yogales in Amsterdam. Het fysieke en mentale aspect van yoga en meditatie was confronterend, grensverleggend en vooral bevrijdend. Deze ervaringen en inzichten wilde hij met anderen te delen.Diverse workshops en opleidingen volgden in binnen- en buitenland. In 2008 richtte hij samen met collega’s zijn opleidingsinstituut “ YogaTeacher” op. In zes jaar tijd leidde hij honderden yogaleraren op in Nederland en daarbuiten.Johan schreef de boeken ‘ Hoe yoga je leven kan veranderen’, “ 12 goeroes, 13 ongelukken”, en recent ‘Het Inzicht’.Met “ Yoga in Company” rolt hij zijn yogamat in het bedrijfsleven uit. Lichaamswerk, mindfulness en hartcoherentie zijn belangrijke instrumenten. De deuren van zijn eigen yogaschool in het hart van Amsterdam, een lang gekoesterde droom, gaan open: De Nieuwe Yogaschool.‘Alles is oefening in bewustwording”, zegt Johan. Hij laat zijn leerlingen hun kracht voelen. ‘Je bent veel sterker dan je denkt”, motiveert hij hen, “ zowel fysiek als mentaal.” In zijn lessen is de dynamiek tussen adem en beweging bepalend. De yogamat gebruikt hij in zijn lessen als metafoor voor het leven. Zo worden je voortdurend gewezen op het leren voelen van grenzen. Om deze te verleggen en de ruimte in te nemen die er voor jou is. In plaats van onbewust te reageren, stimuleert hij je om bewust in actie te komen. Wilskracht, gelijkmoedigheid en zelfcompassie zijn belangrijke pijlers in zijn werk en in het leven van alledag.

Daleep Kaur is gecertificeerd Kundalini and Hatha yoga teacher, Happy Mama Yoga teacher and yoga-doula. Ze geeft meer dan 9 jaar yogales in een grote varieteit van plaatsen. Van scholen tot bedrijven, fitness centra tot yoga studios. Momenteel specialiseert Daleep zich in Kundalini Yoga voor vrouwen, zoals gedoceerd door Yogi Bhajan, ze geeft hierin wekelijkse lessen in Eindhoven en organiseert workshops, toegewijd aan gezondheid en welzijn van vrouwen. Ze is ervan overtuigd, dat vrouwen die geinspireerd worden via yoga en spiritueel welzijn, self empowered worden en hiermee een positieve invloed hebben op hun huizen, families en communities. Daleep is ook gepassioneerd over haar project ‘Conscious Mamahood’, waarin ze wekelijkse pre and postnatale yogalessen en danslessen verzorgt, , open-air Happy Mama BreathWalk, maandelijkse Sacred Mother Circles als een van de European coordinators of Postnatal Support Network. Daleep is geboren in Moscow, Russia and verhuisde naar Nederland 4,5 years geleden. Haar workshops zijn in het Engels.

 

Speel 360 Stories!

Deel herinneringen

Verhalen delen